Historieprojektet 1980 - 82

 

Avslutningsscen "Den röda Staden" 1980.

 

Teaterpjäsen "Den röda Staden" som spelades 1980 på Möllan i Folkets Hus. Den var skriven av Anders Meuller, Barbro Glansén och Harald Andersson. Regin gjordes av Sonny Johnson. Den skildrade vänsterns och Mölndals Historia under hela 1900-talet.

 

Skriften "Det röda Mölndal" gavs ut 1982. Den sammanställer arbetarrörelsen och Mölndals historia fram till 1939. Mest bearbetas kommunisternas historia.

 

En utställning i stadshuset gjordes 1980 om arbetarrörelsens och kommunisternas historia i Mölndal. Se bifogat tidningsutklipp från GT den 14 januari 1981.

 

"Livet i Kvarnbyn" var en utomhusteater om arbetarrörelsens födelse i Mölndal som spelades i Mölndals Hembygdsmuseums trädgård 1982. En av huvudarrangörerna var LO-sektionen i Mölndal. Pjäsförfattare var Anders Meuller och regissör var Sonny Johnson. Pjäsen handlade om två familjer i 1900-talets början.

 

"Gräv där du står" var en ny typ av folkrörelse. Inspiration hämtades från tältprojektet. Med ett cirkustält turnerade Nationalteatern med en föreställning som handlade om arbetarrörelsens historia i Sverige. Böcker skrevs om att forska i den lokala historien. I Mölndal var det fyra projekt som tillsammans kan kallas historieprojektet. Sammanlagt var det flera 100 personer som forskade, skrev, spelade teater, snickrade och målade dekor samt skötte ljud och ljus.

 

<Se scener från "Livet i Kvarnbyn>

 

 

 Dåvarande moderater

reagerade på utställningen.

Klippet talar för sig själv.

_________________

Källa: Ej tidigare publicerat material. Kronberg & Meuller.

 

Tillbaka  Skriv ut sidan